Friday, January 28, 2011

Jakarta......

selamat kembali..hehe

mood menulis sudah datang kembali,

ingin meluahkan apa yang tersimpan di dalam hati,

bagi mengisi kekosongan di ruangan ini..

waduh2..

xsangka aku pandai berpantun..(perasanla plak)..anyway, entry kali ni berkisar tentang trip aku ke Jakarta. Nak letak gambar pun takde sebab tak bawak camera sendiri.Jadi,aku kenalah tunggu nak amik gambar2 dari akak2 aku yang tersayang.

Memang tak dapat nak dinafikan melancong ni memang best.Lagi2 kalo pegi satu family.yang tak bestnya bila korang busy dengan benda lain..masa aku bercuti kat Jakarta ni, aku memang tengah sibuk dengan preparation for exam.Tapi, faham2 sendirilah kalo terpaksa baca buku sambil bercuti ni..bawak je nota tu ke hulu hilir tapi satu benda pun xmasuk dalam kepala otak aku,lagi2 kalo dok sibuk dgn shopping.klah,tak nak cite pasal exam tp nak cerita pasal pengalaman kat negara orang.

Mula2 aku sampai kat airport Jakarta,aku tak nampak lagi apa2 perbezaan Jakarta dgn Kuala Lumpur..yelah,apa yang aku dengar, Jakarta ni lebih kurang sibuk dan sesak cam KL.Kemudian, bila aku dalam perjalanan ke hotel IBIS,barulah aku nampak rupa sebenar Jakarta.memang jalan dia sesak sangat dgn kereta. Nak dibandingkan dengan KL,memang kita patut bersyukur sebab KL xlah seteruk yang kita sangka.Lagi2 kalo melibatkan struktur dan kebersihan jalan. Lagi teruk bila jalan2 kat sana banyak yang ditenggelami air.masa aku sampai tu baru lepas hujan lebat.satu je yang aku nampak kehebatan orang2 kat sana.cara diorang bawak kereta ni memang lainlah dgn cara kita.diorang takkn tunggu utk masuk line orang lain.diorang terus masuk je.yang hebatnya sebab aku tak nampak satu pun kereta yang tergores kalo nak dibandingkan dgn cara diorang bawak kereta tu sepatutnya dah banyak calar balar kat kereta.

Datang Jakarta ni part yang aku paling suka part shopping. Diorang punya barang2 memang murah lagi2 kalo barangan seperti baju,kasut dan beg.Part makanan tu harganya lebih kurang kat tempat kita je.kadang2 lagi mahal pun ada..yang aku perasan gak,diorang punya fastfood memang ada disediakan nasi tak kiralah Popeye ke,KFC ke..memang akan ada nasi.nasi dia lebih kurang cam pulut.diorang memang suka makan camtu.

diorang punya sistem negara pun lain gak.kita punya identity card memang khas utk sume negeri dalam Malaysia tapi diorang punya identity card berbeza utk setiap negeri.cnthnya kalo korang dok bandung,korang punya identity card tu xsah kat tempat lain dalam Indonesia ni.samalah jugak kalo korang dari bandung dan korang nak bercuti kat Jkarta ataupun tempat lain kat indon ni,korang kena bagitau pegawai daerah kat tempat tersebut.kena bagitaulah berapa hari nak menetap kat situ.kalo taknak bagitau,korang akan ada masa dalam 24 jam je utk menetap kat situ.ni khas utk orang2 indonlah.kita sebagai pelancong ni just ada pasport dah cukup.selain itu, rasuah memang sangat2 berleluasa kat Indon,lagi2 dikalangan polis diorang sendiri.

hmm..banyakla plak dok bercerita..kesimpulannya,memang antara Indon dan Malaysia,banyak perbezaannya.kalo nak dapat banyak pengalaman,memang kena keluar dari negara sendiri.barulah boleh bandingkan negara sendiri. Bila dah pegi ke tempat orang ni,lagi2 negara yang ramai penduduk ni,memang aku rasa bersyukur sangat tinggal kat Malaysia..

klah,nanti aku sambung lagi bila berkesempatan sebab banyak sangat benda nak cite..hehe..gambar pun aku upload kemudian gak..skali ngan sambungan utk entry ni..

chow dulu..

2 comments:

  1. WEEEE... bestnye g negara orang.
    nak pergi3x

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete