Wednesday, December 29, 2010

Aku Yang Kna Tag..





salam..

dah lama xupdate blog..

n xpasal2 kna wat assigment dr bdak ckin ni..haha

xpe2..meh akak jawab..

1st : copy n ltk picx nie.



2nd : pendapat sy ttg blog..
bg sayalh kan blog ni tmpt korang nk tulis apa2 je as long as coretan korang tu xmengarut n terlampau sgt..kalo dpt bg manfaat kat orang lain lg bgus cnthnya cam berdakwah kt sini..

3rd : tnjuk gambar dekstop..

nilah gmbr dekstop aku..aku gna gmbr ni spy aku sntiasa bersyukur dgn apa yg aku perolehi dlm kehidupan ini.

4th : snap picx anda skrg tak kira ap jua keadaan.

xmaulh..snap pic orng lain bleh x?bolehla ek..hehe



5th : adkh anda prnh hlg brg tsyang?

ada...sekarang ni dlm usaha mencari semula barang yang hilang tu..

6th : word describe si dia

hm..cmne nk describe ek?berdasarkn mimpi tu,dia ada sume yang orng lain ada.mata,hidung,mulut n sewaktu dgnnya.

7th : anda pandai memasak? bila kali terakhir?

disebabkan kt hostel ni xleh masak, kepakaran aku dlm bidang memasak ni dh makin berkurang..huahua..kali terakhir aku xingat dh bila.kalo stakat tlong mak tu xyah ckp ar..tu xtrmasuk dlm memasak kot..

8th : tag org laen,10 org.

waduh..malas bangat sih..nntlh aku tag kalo dh rajin sikit..

ok..selesai sudah wat assignment ni..

Tuesday, December 14, 2010

Rapat Tak Korang Adik-beradik...

hoho...kembali menulis..

Entry kali ni biasa2 je tp isinya padat dan bermanfaat..nak dikategorikan entry kali ni sbg tips pun blh jadi gak sbb aku nak bgi tips camne nak rapatkan hubungan adik-beradik..

Aku dpt idea nak tulis ni lepas aku dgr ceramah seorang ustaz ni..bila aku dgr ceramah dia, aku teringat smula zaman time aku n adik-beradik aku kecik2 dlu..time kitorang kecik2 dulu toksah nak citela pasal gaduh tu..mmg banyak tak terkata..tp hbungan ttap rapat.

Waktu kitorang kecik dulu, ayah n mak aku mmg selalu amalkan makan scara berjemaah dalam keluarga.kiranya kitorang sudah diasuh dr kecik lagi dgn cara ni..korang paham ke apa yang aku maksudkan makan secara berjemaah ni??xpaham ek..xpe.biar aku terangkan.makan secara berjemaah ni dlm erti kata lain korang makan secara beramai2..mesti korang tgh pikir benda ni biasa je kan sbb korang pun mmg selalu makan beramai2..tp yang aku nak tekankan lagi di sini ialah makan beramai2 dalam dulang aka talam..hah!!amacam?bunyi best x?hehe..

Korang jgn pikir makan duduk dlm dulang plak..aku maksudkan ni makan nasi yang terhidang dalam dulang secara beramai2..

(gambar hiasan)

Biasanya pas aku ckap cmni kat kwan2 aku, perkataan yang slalu kuar dr mulut diorang xlain xbukan “eiuuu..gelilah i.”… banyakla ko punya geli..aku lagi geli bila dgr korang ckp camtu..

Tak salah pun makan cara ni sbb ni memang sunnah nabi..cba korang bayangkan ek, bila korang makan cmni mmg happening gila sbb suma menghadap makanan yang sama..kelebihan lain makan cara ni,makanan tu xmembazir..korang pun xdela nak gaduh2 sapa yang dpt lebih sbb sumenya makan lauk yang sama..tak ke meriah namanya tu..

Bila korang selalu praktik makan cmni, insyaAllah mmg akan rapat hbungan korang adik-beradik..

Tapikan dah besar2 ni xdela kitorang makan cmtu dh sbb ramai yang dh berumahtangga tp ada satu makanan yang akan menyebabkan kitorang praktik semula cara ni..nak tau makanan apa?jawapannya adalah ketam..yang ni mmg xlh nak elak dh..nampak ketam je,sume pakat dok ‘hurung’ (mksudnya wat lingkungan) dulang besar tu sbb biasanya pas ayah aku rebus ketam,dia akn letak sume ketam tu dlam dulang.apalagi,melantaklh kitorang( trmasuk mak n ayah aku) smbil dok gelak2..aku suka sgt bila kenangkan semula memory camni.

Tula tips utk kali ni..kalo korang rasa xberkesempatan dah nak praktik kt adik-beradik,korang bolehla praktik kat anak2 korang nnt..manela taukan, tba2 nak praktik kt adik-beradik,xpasal2 kuar ayat cmni,”ko ni dah buang tabiat ke tba2 nak makan dalam dulang.” Kalo xnak dpt ayat ‘buang tabiat’ tu,praktiklah kt anak2 korang ye..

p/s: solat jemaah dalam keluarga pun dpt rapatkan hbungan korang gak.


Thursday, December 9, 2010

I Hate Rubber Dam

Korang nak tau apa itu rubber dam???ha..ni aku ada sertakan gmbar kat bawah ni..


Rubber dam ni adalah set yang digunakan utk ‘isolate’ gigi time kitorang wat rawatan gigi.. barang2 yang ada dlm rubber dam set ni adalah rubber clamps, rubber sheet, puncher, holder and frame.. kalo korang nak tau, barang2 ni mmg kna adala kalo nak gne rubber dam n.


(camnilah ia kelihatan bila dipakaikn kat pesakit)

Dari awal perkenalan aku dgn rubber dam ni, aku mmg dh xsuke rubber dam n sbb dia bnyak mnyusahkan hdup aku dan pesakit aku..tp mcm biasalah, bukan sume barang tu ada keburukannya..rubber dam ni adalah gak kebaikannya yang mana dia menjaga keselamatan pesakit aku dari tertelan ‘instruments’ or ‘injured’.

Walaubagaimanapun, kebencian aku trhadap rubber dam ni makin bertambah..huhu..nak tau nape???


Korang bayangkanlah,aku terpaksa amik masa selama 1 jam @ lebih skit utk pasang bnda ni..sakit giler hati aku..aku rasakan mcm tgh wat ‘surgery’ pun ade..mana taknya..smpai berpeluh2 time tgh pasang bnda tu..pdhal,klinik aku tu mmg terkenal ngan tmpt paling sejuk spt yang dinyatakan oleh pesakit aku.

Dalam masa sejam tu, akhirnya aku berjaya gak ‘isolate’ tiga gigi..35, 36 and 37..(kalo korang nak tau apa no2 tu,korang blh tgk gmbr kat bwh n)..number2 tu adalah code utk gigi. Number 3 kat depan tu bermaksud gigi bawah sebelah kiri. 35=20, 36=19 dan 37=18



(abaikan nombor2 yang tertera dlm gambar ni)

Mujurlah ada doctor yang bnyak membantu aku hari ni..arigato nei dr. Aws..Dr lh hero saya utk hari ni..walaupun cara doctor agak kasar time treat patient..huhu..

p/s: hari ni aku bawak korang kenal2 skit apa yang aku wat dlm klinik..(^_^)


Tuesday, December 7, 2010

Megamind..yang Best..


Hoho..minggu lepas aku pegi dating ngan didi.. cam biasa ar tmpt lepak+shopping kitorang xlain xbukan mstila Times Square..tu je tmpat yang aku rasakan syok utk jalan2 + shopping sbb banyak barang utk dilihat n murah utk dibeli..wee..

Sblm pegi tu,kitorang dh plan dh nak tgk Megamind..silap2..bkn kitorang tp sbnrnye aku je yang plan..n mcm biasa didi just ikut je aku..xpsl2 aku dh ajk didi trjebak dlm hobi yng xbrape elok..huhu..swry didi tp bestkn tgk wayang esp ngan bestfriend..(^_^)..

Sbnrnya,aku slalu je tonton wayang ngan akak2 aku tp kali ni aku ajk didi tgk sbb dia xpnh tgk wayang lagi..rasa bersalah plak ajak didi..

Ok2..back to the story..mmg best arr tgk Megamind ni lagi2 tgk yang 3D punya..rasa real je..walaupun mahal siot tp berbaloila sb filem tu mmg best n lain dr yang lain..yang paling aku suka bila character yang sepatutnya jd jahat tp jd lawak plak..nak tergelak pun ada..

Ceritanya camni.. Ia mengisahkn Megamind n sorang superhero ni(aku lupa nama apa) yang dihntr ke Bumi time diorng baby lagi..yang superhero ni slalu bernasib baik n Megamind plak slalu dpt nasib buruk..lama-kelamaan,Megamind pkir mgkn dia patut jd jahat je sbb sume orng slalu suka yg superhero ni je. Yang kesiannya,stiap kali dia jd jahat,mst superhero ni berjaya tumpaskn dia tp dia xpnh mngalah..oii..pnjngla plak nak cite..malas arr..korang tgk sndr arr..

yang pasti aku bg 4 … haha..nk tau nape???sbb aku penat pkai spek tu..wat skit hdung aku je..nk brnafas pun susah..apa2 pun,korang trylah tgk..download je kt tenet..blh tgk smbl baring2..lgi syok kot..huahua..

p/s: hoho..kalo adik aku tau ni,msti dia jeles..

Friday, December 3, 2010

Pernah Tak Korang Cuba..

Pernah tak korang cuba...
1- atasi kelemahan yang korang ada?

2- suka benda @ makanan yang korang tak suka?

3- bersabar bila korang marah?

4- memahami orang yang korang tak suka??

5- maafkan orang yang dah wat salah kat korang?

hmm..
kalau aku, aku akan jawab 'ya'..sbb aku penah cuba wat sume benda tu..
n korang nak tau apa hasilnya???
sila ikuti jawapan yang tertera di bawah..



1- atasi kelemahan yang korang ada?
Kelemahan aku yang paling ketara adalah aku seorang yang degil. everytime aku stat jadi degil,aku akan mula bergaduh ngan orang..jd,aku nekad..aku dh xnak jd degil or in other word is 'keras kepala' sbb ia xdpt membantu aku selesaikan masalah pun..n sekarang ni aku jd lgi tenang bila aku dpt buang skit2 sifat degil aku tu..^_^

2- suka benda @ makanan yang korang tak suka?

Sebelum ni,aku mmg xsuka sport..bukan bermaksud aku xsuka main tp aku xsuka tonton any of the sport dlm tv..kalo orang tnye aku sape pemain handalan utk mana2 sport,mmg konfem aku xlh jawab sbb aku xsuka..tp dsbbkan someone ni, aku cba latih diri aku utk try suka sport esp badminton..u know wat??..it's not so bad..rupanya2 ia lg mnyeronokkn sbb bila korang tgk orng main sport,semangat korang jd membara lagi2 kalo korang tgk ngan kawan2 yg ada semngat cm yang korang ada..memanglh pada mulanya perasaan aku time tgok tu cm batu je, xde apa reaksi pun..kah3..tp lama2 kseronokn tu dtng ngan sndrnya.

3- bersabar bila korang marah?

hoho..yang ni paling susah woo..bukan senang korang nak control diri esp time korang tgh marah tp aku pernah cuba gak wat..hasilnya mmg sgt mengagumkan.kalo xcaya cubalah wat n korang rasa sndr perasaan tu..

4- memahami orang yang korang tak suka??

hm..kadang2 aku xdpt pertikaikan,sejauh mana baiknya korang,korang akan tetap ada gak orang yang korang xsuka..cuma ia bergantung atas diri masing2 utk jdkn perasaan tu lg teruk @ abaikan je perasaan tu..aku ni jenis yng malas nak amik 'port' sgt esp tentng perasaan orng.pernah kawan aku tnye aku,
"ko xpernah bencikan sape2 ke @ terasa ngan sape2 ke?"..
n aku slalu jwb cmn,
"aku ni jenis yg susah nak terasa esp kalo aku xbrape nak sayangkn orang tu..jd,perasaan benci tu jarang ada(bukan xpenah ada ye)"..

lately ni ada gak timbul perasaan benci tu, tp ia terhapus ngan sndrnya bila korang cba memahami orng tu..kalau xpercaya,korng trylh..ayah aku slalu ckp,"kita xde hak nak benci seseorang tu sbb kita sndr pun belum tentu baik.jd,kita sndr yang kna muhasabah."

5- maafkan orang yang dah wat salah kat korang?

utk soalan last ni,result dia sama ngan yang soalan no. 3..aku xdpt bgtau kt korang apa perasaannya sbb korang xkn dpt rasa apa yg aku rasa..jd,korang sndr yang kna try wat..xrugi pun korang maafkan orng yg dh wt salah kt korang sbb nabi sndr menyuruh kita memaafkan orang yg dh wat salah.lagi bertambah pahala korang adalah..korang xnak pahala ke...ahaks..apa yang aku dpt bgtau kt sini,korang akan jd lagi tenang la sbb bnda tu dh xberserabut dlm kepala korang dh..


Wednesday, December 1, 2010

True Story

Hm..skang ni mood aku tgh lain skit..asyik trase nk bg tazkirah je..bkn nak tegur sesape tp hanya utk peringatan utk diri sendiri..tp xpe..sbb entry aku kali ni,just nak share one story..it's true story..

Dulu aku suka sgt baca cite psl nabi2 esp cite2 yang ada kaitan ngan mukjizat..mase tu aku ada terpikir,ada lg ke keajaiban yang Allah nak tunjukkan kat manusia zaman sekarang..yelah..sebab aku jarang dh dgr cite yang pelik2 dh..tp bila tsunami berlaku kat Aceh,dlm kesedihan tgk penderitaan orang kat sana,aku kagum sangat2 bila ada masjid yang terselamat..Allahu Akbar..betapa Allah nak tunjukkan kebesaran Dia n nak menyedarkan kita yang kita sekarang semakin lalai..
Ape???korang nak dgr cite..k2..swry..hehe..lupa plak tujuan utama aku td..

Macam ni ceritanya..kejadian ni berlaku kat India tp aku lupa apa nama tmpat @ kampung tu.Adalah seorang budak ni yang baru memeluk Islam(lupalh umur dia..huhu).Kat kampung budak ni,hanya dia sorang je yang masuk Islam..family,kaum kerabat n orang2 kampung semua marah bila tau budak ni masuk Islam..sampaikn Mak n Ayah dia pun xterima bdak ni dah.Jadi budak ni tinggallh kat tmpat orang2 dakwah berkumpul..Masa dia masuk Islam,umur dia still muda lagi,jd dia xberani nak balik kmpung dia sbb dia takut orang2 kampung apa2kan dia..

Satu hari,dia dapat hidayah utk berdakwah kat kampung dia esp kat mak n ayah dia..mase tu,dia ditemani oleh beberapa orang dakwah yg turut serta utk bagi sokongan n tolong apa2 yg patut.bila dia stat berdakwah,mak n ayah dia kecam dia apatah lagi orang2 kampung..tp dia tau Allah sentiasa berada d sisi orang yang benar..nak tau apa yang budak ni bgtau kat orng2 kampng???

Dia bgtau kalo sbut kalimah La Ila Ha illa Allah besar ganjarannya n jika ia ditulis di atas kertas, kertas itu lagi berat dr seluruh orang kampung itu.

orang kampung sume xpuas hati..dia suruh budak tu buktikan kt diorang..kalau benarlah apa yang budak tu bgtau,semua orang kampung akan masuk Islam termasuk family budak tu..budak tu apa lagi..takut bercampur gelisahlh..setiap hari dia solat hajat mintak pertolongan Allah..

Selepas beberapa hari,mereka berkumpul semula kt kmpung bdak ni..biasanya kat India ada satu neraca besar yng digunakan utk tmbang kapas n so on.. jd,orang kampung ni gunelh neraca ni utk tgk samaada bdak ni bercakap benar ke x.

(lebih kurang cmnilah neraca tu tp lg besarla)

Jd,duduklah orang2 kmpung di sebelah neraca n..n sebelah lagi xde orng dduk..korang bayangknlh cmne rupa neraca tu bila just ade satu pemberat je kt sebelah.mstilah xstabil..masa tu budak ni dh rsau dh..tp dia tulis gak kalimah La ilaha illa Allah atas sekeping kertas..n orang2 dakwah terpaksa angkat bdak ni supaya dia boleh ltk krtas tu..dengan takdir Allah..tba2 sblh yng ade kertas tulah yang trun ke Bumi.sblh yg ade orng2 kmpung tu trangkat naik..Allah itu Maha Besar..bila sume orang yg ade kt tmpt tu tgk,semua mngucap panjang n xcaya bila tgk kejadian yg berlaku kt dpan mata..waktu tu,barulah orng2 kampung n family bdak ni percaya..dengan izin Allah sume masuk Islam waktu tu jgak..

mula2 aku dgr cite ni dr ayah aku, aku rase kagum sgt n alangkah bgusnya kalau aku sndr dpt saksikn kejadian tu..Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa..

p/s: sumber cite ni aku dpt dr ayah aku,kawan dia sndr yg tgk kejadian n..bertuah bdan dpt tgk..

Monday, November 29, 2010

Terima Kasih Ya Allah..


hari ni aku bersyukur sangat2..
nak tau nape???
sbb Allah dh permudahkan kerja aku dlm klinik..

sblm ni mmg aku penin bila masuk klinik..
esp bila doktor yg jaga kitorang tu semuanya berlainan pendapat..
ada yg ckp suh wat cmtula cmnila..
penin aku..
sbb sume tu melambatkan keje aku n membazirkan masa pesakit aku yg trpksa dtng awal2 lg..

berbalik kpd topic ni..
aku mmg rse bersyukur sgt..
sbb aku slalu kena wat 'on the spot' treatment..
tup-tap-tup-tap..
alih2 dh kna wat rawatan kt pesakit..
mgkn bg kawan2 aku,diorng dh biasa..
yela..dh mcm2 treatment dh diorng wt..
mcm aku ni bru je nk stat rawat orang..
xsmpt nk prepare pulak tu..
mujurlh berbekalkan ilmu di dada..
dan dgn izin Allah
aku berjaya lakukn..
w'pun aku xbrape puas hati dgn operational skill aku..

apa2 pun..
kita knalah sentiasa mintak pertolongan kpd Allah..
supaya Dia sentiasa berada disisi kita diwaktu kita kesusahan dan diwaktu kita senang spy kita xlalai..

p/s: thank you Allah-Maher Zain

Saturday, November 27, 2010

Haruslh Tabah dan Sabar.


Hidup ni mmg xlengkap kalau xde ujian dan dugaan dr yang Maha Esa..
Kadang2 Allah turunkn ujian ni sbb nak bagi kita sedar yang kita dh makin jauh dr Dia..
Kadang2 gak kita n diuji sbb Allah nak tahu sejauh mana kita cuba hadapi ujian Dia..
bila kita xsabar,buruklh akibatnya..
bila kita marah,syaitanlah peneman kita..

Sesungguhnya sabar n tabah itu sangat dititik beratkn dlm Islam kerana sabar n tabahlah ciri2 orang yang beriman..
spt yang tertulis dlm Al-quran:
"Wahai orang2 beriman!Mohonlah pertolongan(kpd Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh, Allah beserta orang2 yang sabar" (Al-Baqarah, ayat 153)
Dalam ayat ini, betapa Allah nak tunjuknya sabar itu penting..
cuba kita pkir apa akn jd kalau kita xcba bersabar dengan setiap apa yng terjadi dekat diri kita..

Bila kita xsabar:

1- kita akan mula menyalahkan takdir
2- berlakulah penceraian di antara suami n isteri
3- kita mula menyakiti hati n perasaan orang lain
4- kita amik jln yang singkat utk selesaikan masalah(cnthnya bunuh diri)
5- kita mula memilih kemungkaran(cnthnya pembunuhan)

semuanya disebabkan 'Kita X Sabar'

Jadi.marilah kita sama2 cuba jd orang yng bersabar ye..

Semoga Allah sentiasa bersama2 dgn kita dlm kita mengharungi setiap ujian dan dugaan drNya.

p/s: tazkirah ini ditulis sbg peringatan utk diri aku sendiri sbb bila kita bg tazkirah, kitalah yang sentiasa diperingatkn dgn apa yg kita katakan..

Sunday, November 21, 2010

Kemalasan Berganda


huh..(-_-")..
orang tua cakap xelok mengeluh sbb bila kita mengeluh, kita bagaikan xbersyukur dengan apa yang Allah dah takdirkn utk hidup kita ni..
tp bila malas dah bertamu dlm diri aku ni,mmg susah skit aku nak 'control' diri..
time nilah aku mula mengeluh..
lagi bertambah bila fikir banyak lg kerja yang xselesai..huh..(mengeluh lagi..adoii!!)

ingatkan bila dah masuk sem baru ni akan bersemangat sikit tp sume tu hancur..
nak tau nape??('~')??
sbb aku malas nak masuk klinik..
nak cari patient dh satu hal..
patient plak bukan sumenye boleh dtng..
yg ni aku phamla sbb diorng pun ada keje gak..

lagi sakit kepala bila fkir klinik makin bertambah..
klinik utk paed la,OS la..
pasni mgkn ada klinik utk perio plak..(-_-*)
bila masa klinik dh bertambah,maknanye makin susahla nak cri patient..

malasnye!!
(cmnilah kot rupe aku time malas)

xboleh jadi ni..
lagi aku layan sifat malas ni,lagi teruk jadinye..
tolong2!!!
bagi aku motivasi skit..

pura!!
you can do it!!
gambate!!
(''>)

Saturday, November 20, 2010

bdak2 remaja zaman ini??

msti korang tertanya2,
ada apa dgn entry aku kali ni..
hm..aku just terpanggil nak bercerita psl bdak2 zaman sekarang ni..

kalo korang perasan kn,
macam2 jenis perangai dak2 remaja korang blh jmpa nun di luar sana..
ada yang jenis baik n hormat orang lain,aku tabik..
tp yng perangai cam xingt akhirat tu yang aku xberkenan..

aku ada tengok satu video ni..
aku rasa cm nak lempang n bg backhand je kt bdak2 dlm video ni..
ada ke dia 'tonyoh' aka tunjal kpala sorang pakcik ni..
aku xsurela pakcik ni peminta sedekah @ tgh rehat2 kt tepi jalan..
tp mmg kesian sgt kt pakcik ni..
korang bayangknlah betapa teruk n biadapnye bdak2 zaman skang ni..
pengemis pun diorng nak lempang..
ni bru satu je video yg aku tgk..
belum lagi termasuk cerita2 yg aku dgr psl bdak remaja zaman sekarang ni.

Remaja Ganas & Kurang Ajar Melempang Pengemis


masa tengok video ni rasa sedih sgt sbb kalo dh smpai thap nilah bdak2 zaman skarang ni,
cmnelah diorng nk jd pemimpin utk masa depan.
mmg dh nampak bnyak dh petanda2 yang dunia dh nak kiamat..

p/s:harap2 keturunan aku xdelah yg berperangai buruk cmni baik laki mahupun perempuan..nauzubillah..

Wednesday, November 17, 2010

symptom2 exam..bdak2 USIM(P)


hah!!
entry aku kali ni aku nak cite psl dak2 pmpuan U aku time exam..
hehe..(''>)

setiap kali exam,
mmg kitorang ada bnyak symptom(buang tabiat) yg blh dilihat antra kitorng je..
aku listkn kt bawah ni:
1-symptom nak kawin
2-rase nak shopping giler2
3-rasa nk ada bf
4-mengidam macam2(kdng2 xlogik dek akal)
5-makan banyak2
6-tidur melampau had
7-bergossip
8-mcm2 lagi weihh!!

aku perasan,
symptom no. 1 tula yg plng kronik..haha
stiap kali revision week n exam,
sume kuar topik psl kawin.

yang paling xtahannya, isu ni akn timbul time exam je..
pas abs exam,isu ni akan terkubur cam tu je..
bila ada exam smula..
hah!
time nila topik kawin ni akn timbul smula..:P
(kdng2,aku sndr terjangkit ngan sympton ni)

tpkan,biasanya orang yg slalu sebut psl kawin nila yg akn kawin lambat..
(berdasarkn pemerhatian)

korang nak tau x??
(kalo xnak tau,xyah baca smpai abis)
kalo time exam,penyakit mngidam aku ni slalu je wat aku susah..huhu..
penah skali tu,time elok2 aku study..
tiba2 aku trase nak mkan ice cream..

(camnilah lebih kurang icecream yg aku bayangkn tu)

masa tu lbh kurang kul 11 mlm..
gilak!!
manela aku nk cri ice cream time tu..
nak trun pg 7E mmg cari nahas sbb aku kna ikut parking lot..ngeri tol..
nak ajk kawan,sume tgh sbuk study..ada yg tgh tido..
last2,aku pendam je keinginan aku tu..

nak tau apa jd pastu??
aku xleh study wei..
tgh study tu,aku nmpak muka ice cream je(ice cream ada muka ke??)
aku cba alih perhatian aku tu dgn tgk tv..
syok2 dh tgok tv,tba2 ada iklan ice cream..
argh!!!haprak punye iklan..
rasa cam nak baling je tv tu..

sampailh ke tgh malam aku dok mngidam ice cream je..
last skali aku tido je..(-_-")
sblm tu aku ada borak2 skit ngan kwn2 aku psl icecream n..
beginilah perbualannya:

aku: weih,aku mngidam ice cream la..
teman1: pegila beli..
aku:cmne nak beli tgh2 mlm buta ni..kalo aku delivery ice cream ikut mcd je boleh x?
teman1: ngokngek ar ko ni..mana ada orng delivery icecream je..
teman2:weih..akak aku pnah wt delivery air coke je..canggih pe..
aku:hmm..keje gilakla plak..
teman2:tula ko..bila2 cari bf sorang kt sini..snangla skit time ada kesulitan cmn..blh mntak dia tlong beli kn..
aku: ceih!!xde maknenye aku nak cr bf sorang semata2 nk tlong beli icecream..

begitulah perbualannya..
malam tu aku tido dlm keadaan mngidam lg..huhu..
mmg kronik..
cik abang pun xde nak suh belikan icecream..

p/s: mmg nak kna kawin awal ni.boleh suh belikan icecream..:P

eiduladha to all!!

salam....

dah lama rasanya xupdate blog ni..
time tgh exam,punyala banyak idea nak coret kat blog ni..
bila abis je paper last, hilang sume idea tu..
(-_-")

xpelah...
sempena 10th zulhijjah ni,
aku nak mngucapkan eiduladha kat sume umat islam,
xlupa juga kat sape2 yg baca blog aku ni (ada ke orng baca..)

aku tahu msti korang sume dh tau sejarah di sebalik raya korban ni..
jadi,xnaklah cite lagi..

cuma ada satu info terbaru yang aku baru tau..
9th zulhijjah adalah tarikh di mana Adam bertemu ngan Hawa di Jabbal Rahmah..
jadi,tarikh ni boleh diklasifikasikan sbg hari kekasih..
tp kna ingat!!
ni just utk orang yg dh kawin ek..
yng xkawen lagi,jangan gatal2 nak sambut plak..(ceih!!rugi xe husband lagi)

so,kpd sesiapa yg dh kawen tu,korang bolehla tambah satu lagi hari utk korang mngingati pasangan korang selain dr birthday n ulang tahun perkawinan korang tu..hehe..
(argh!!nak kawin gak)

p/s: xpayahla dok sambut valentine day tu..haram wei!!

Thursday, October 28, 2010

adoii...nak kuar!!

aku skarang ni dlm dilemma...nak kuar ke x?nk kuar ke x?..adoiila..napela susah sgt nk wt keputusan n...('~')..

otak aku dh beku dh ni..xlarat dh nk hadap semua buku2 tu..baca pun bukan masuk sgt..seksa tol exam ni..
yg paling terseksa bila asyik tgk environment yg sama..huhu..kalo x bilik,aku kna ngadap ruang tamu..kalo x ruang tamu,kna mngadap bilik plak..xblh jadi ni..nk kna kuar amik fresh air..

tp bila time ade hjat nk kuar ni,xde orng snggup tman la plak..seksa2..bukan aku xbiasa kuar sorng tp kalo dh thap mood petala ke lapan ni,mmg nk kna ada orng lain skali utk tmankn jalan n borak..kalo x mmg aku menonong ke lainlh jawabnye..bkn leh caya sgt time otak tgh bercelaru ni..

yg buku ni pun satu hal..apsal la boring sgt content kt dlm..kalo isi kandungan cam cite meet the robinson ke boleh than gak..xdela mnyemat sgt otak aku nk fham..amma..appa..help me..ayyooo..

nmpak gayanye kna lepaskn tension ni kt orng lain..hahaaha..(betapa jhatnye aku ni)..susah tol kalo dtng tension ni..asyik pkir nk wt jhat kt orng je..(xdela jhat sgt..stakat kacau orng je).

ni kalo call mak bgtau tgh tension ni,mesti mak aku ckp pegi baca Quran(insaf2)..hehe..tp xtaula mak aku akn ckp cmtu ke x sbb xpnh bgtau dia yg aku tgh tension..kalo ayah aku plak,msti dia suh baca Manzil(doa2 harian)..(''>)swry dad..anak daddy yg sorang ni slalu lupa nk baca..mmg x istiqamah langsng aku ni..

apa2 pun,kalo tgh tension,penawar yng paling baik adlah dekatkn diri dgn Allah dlu sbb Dialah yang bisa menenangkn jiwa hambanya..kalo rasa susah sgt nk dekatkan diri dgn bersembahyang sunat @ baca Quran,at least cbalah berzikir..pasti ketenangan itu akan datang dgn izin Allah.

sekian utk tazkirah hari ini..w'pun pendahuluannya x nmpak cm tazkirah pun..huhu..

a star in ur heart..

what a lovely day,
when ur friend back to ur heart,
like a kite can fly to the sky,
when the boy found his girl back,
when the mom kiss her child in the eyes,

u're such a star,
give a light in the dark,
cheers me up when i cry,
never give up to make me smile,
hold me tight in ur arms.

now,
i'm the one looking for a star,
that never lost in my mind,
but it lost from my heart,
start to find the real one,
among the billion of the star in the sky.

the star that i find,
dazzle bright in the sky,
but,
the time has past by,
the star looking dim now.

i reach u in the dark,
u never stop to cry,
looking into my eyes,
hoping me to be at ur side.

now,
i'm never leave u out,
not without by my side,
hold u tight in my arms,
hoping u become a star,
that give light back to the sky.

Tuesday, October 26, 2010

owh..pulau kapas


Pulau Kapas

sblm dtng sini,
rmai yg ckap pulau ni dah tercemar ngan macam2
sampah,mat salih seksi n apa2 je yg mnyebabkan orng ckp ia sudah tercemar..

tp,
bila aku sampai kat pulau ni,
ia xsteruk apa yang orang bgtau aku sblm ni,
it still can be considered as terjaga lagi
sbb pantainye still nmpak bersih w'pun xsecantik pulau redang.


aku suka hampir sume part yang ada kt pulau ini,
anginnya wat aku nyaman,
pemandangan pantainya wat aku tenang,
pasirnya wat aku lapang,
makanan kt resort aku duduk tu wat aku kenyang(he3..)


yang paling xdpt nak dilupakan,
aktiviti yang kitorng wat kt sana,
&
masa yang kitorng abiskan kat sana.

kitorng berkayak,mandi pantai,snorkelling,main volleyball pantai,
memancing(kcau bdak laki je),
borak2 sampai ke tgh malam,
&
tido atas pasir sambil mendongak ke langit.

tulah pengalaman paling manis yang kitorng spent bersama.

sayang korang sume..

to all 2nd batch FoD

Saturday, October 23, 2010

For The Rest Of my Life..

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

Lagu ni best sgt..hu2~


bersyukurlah kita..

hmm..
hari ni aku nak kongsi satu cerita
yang aku dapat dari kawan..

harap2 kita semua dapat sedar..
dari apa yang ingin dikongsikan
dari cerita ini..

AKU, LIM & ISLAM..

Aku, Lim dan Islam

by Abdullah Dari Jeram Pasu on Monday, September 6, 2010 at 10:11am

Aku punya seorang rakan baik dari zaman kanak-kanak. Lim Wei Choon. Sana-sama bersekolah rendah hingga ke peringkat menengah . Selepas SPM. Aku masuk ke Tingkatan 6, manakala Lim dihantar keluarganya melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat. Kenangan sewaktu kanak-kanak hingga ke zaman remaja terlalu banyak yang dikongsi bersama. Setiap kali hariraya menjelang, Lim pasti berkunjung ke rumah ku untuk menikmati dodol arwah ayahku yang amat digemarinya.
kadangkala, jika ada kenduri kendara dirumahku, pasti Lim akan turut serta. Aku jarang ke rumahnya kecuali umtuk beberapa sambutan seperti harijadi dan juga Tahun Baru Cina. Aku takut dengan anjing peliharaan keluarga Lim. Dengan Lim juga aku belajar matematik manakala subjek Bahasa Malaysia sering menjadi rujukannya padaku.
Kenangan-kenangan seperti memancing, mandi jeram, ponteng sekolah untuk melihat pertandingan ‘breakdance’, semuanya kami kongsi bersama-sama. Apa yang ingin kunyatakan ialah, warna kulit dan perbezaan ugama tidak pernah menjadi penghalang persahabatan kami.
20 tahun telah berlalu, Lim telah menetap di Amerika setelah berjaya mendapat Green Card, beliau bekerja disana. Itu yang kuketahui dari kakaknya. Hubungan ku dengan Lim terputus setelah dia melanjutkan pelajaran. maklumlah, dizaman kami dulu tiada internet, email atau telefon bimbit, yang ada cuma sesekali menghantar poskad bertanya khabar. Untuk menulis surat kepada lelaki amat malas kami rasakan.

Suatu pagi. Aku bertembung dengan kakak Lim di pasar , kakaknya memberitahu Lim akan pulang ke tanahair. Dan aku amat terkejut dengan berita yang kudengar dari kakaknya. ” He’s name is no more Lim Wei Choon. He’s now Ahmad Zulfakar Lim since 5 years ago. ..Subhanallah! Syukur Alhamdulillah, rakan baikku telah menemui hidayah dari Allah S.W.T. Memang aku tak sabar untuk berjumpa dengannya lebih-lebih lagi setelah menjadi saudara seagama denganku.
Hari yang kutunggu-tunggu telah tiba, dan petang itu aku berkesempatan bertemu dengan Lim dirumahnya. Ada satu keraian istimewa sempena menyambut kepulangannya. Ketika aku tiba, tetamu sudah semakin berkurangan.
….Itulah kalimat pertama dari mulutnya, wajahnya sudah jauh berubah, air mukanya amat redup dan tenang. Aku menjawab salam dan berpelukan dengannya dan kami menangis umpama kekasih yang sudah terlalu lama terpisah.
‘Ini dia olang memang sudah manyak lama kawan, dari kecik ini dua olang” Ibu Lim menjelaskan pada beberapa orang tetamu yang melihat peristiwa kami berpelukan dan menangis itu. Tetapi aku bukan menangis kerana apa, tetapi kerana amat sebak dan terharu dan sangat bersyukur melihat keislaman rakanku.
Lim mengajak aku duduk dibuaian dihalaman rumahnya untuk berbual-bual. beliau masih fasih berbahasa melayu walau sudah lama berada diperantauan.
Talha, kau kawan baik aku kan? betul tak?…
Memanglah..Kenapa kau tanya macam tu?
kalau kau kawan baik aku, Kenapa kau biarkan aku diseksa?
Sorry Lim. Aku tak faham..diseksa? What do you mean?

Cuba kau fikir, kita ni kawan dari kecil. Aku ingat lagi, rumah kau tu, is my second house. Tapi, mengapalah kau tak pernah ceritakan pada aku tentang Islam? Mengapa aku kena pergi ke US baru aku dapat belajar tentang Islam? Mengapa bukan di Malaysia, negara Islam ni? Dan mengapa aku di Islam kan oleh seorang bekas paderi kristian?
Aku terdiam, kelu tak mampu menjawab. Dan Lim terus berkata-kata.
Kalau betullah kau kawan baik aku, Kenapa kau cuma nak baik dengan aku di dunia saja? kau suka tengok kawan baik kau ni diseksa didalam api neraka?
Kau tahu, kalaulah aku ni tak sempat masuk islam hingga aku mati. Aku akan dakwa semua orang melayu Islam dalam kampung kita ni sebab tak sampaikan dakwah dan risalah Islam pada aku, keluarga aku dan non muslim yang lain.
Kau sedar tak, kau dah diberikan nikmat besar oleh Allah denagn melahirkan kau didalam keluarga Islam. tapi, nikmat itu bukan untuk kau nikmati seorang diri, atau untuk keluarga kau sendiri, kau dilahirkan dalam Islam adalah kerana ditugaskan untuk sampaikan Islam pada orang-orang yang dilahirkan dalam keluarga bukan Islam macam aku.
Aku masih tunduk dan terkata apa-apa kerana sangat malu.

Berdakwah adalah tugas muslim yang paling utama, sebagai pewaris Nabi, penyambung Risalah. Tetapi apa yang aku lihat, orang melayu ni tiadak ada roh jihad, tak ada keinginan untuk berdakwah, macamana Allah nak tolong bangsa melayu kalau bangsa tu sendiri tak tolong ugama Allah?
Aku bukan nak banggakan diri aku, cuma aku kesal..sepatutnya nikmat ini kau kena gunakan dengan betul dan tepat, kerana selagi kau belum pernah berdakwah, jangan kau fikir kau sudah bersyukur pada Allah. Dan satu lagi, jangan dengan mudah kau cop orang-orang bukan Islam itu sebagai kafir kerana kafir itu bererti ingkar. Kalau kau dah sampaikan seruan dengan betul, kemudian mereka ingkar dan berpaling, barulah kau boleh panggil kafir.
Aku menjadi amat malu, kerana segala apa yang dikatakan oleh Lim adalah benar! dan aku tak pernah pun terfikir selama ini. Aku hanya sibuk untuk memperbaiki amalan diri sehingga lupa pada tugasku yang sebenar. Baru aku faham, andainya tugas berdakwah ini telak dilaksanakan, Allah akan memberikan lagi pertolongan, bantuan dan kekuatan serta mempermudahkan segala urusan dunia dan akhirat sesorang itu.
Petang itu aku pulang dengan satu semangat baru. Aku ingin berdakwah! Lim yang baru memeluk Islam selama 5 tahun itu pun telah mengislamkan lebih 20 orang termasuk adiknya. Mengapa aku yang hampir 40 tahun Islam ini (benarkah aku islam tulen) tidak pernah hatta walau seorang pun orang bukan Islam yang pernah kusampaikan dengan serious tentang kebenaran Islam?
Semoga Allah mengampuni diriku yang tidak faham apa itu erti nikmat dilahirkan sebagai Islam.


Sunday, October 17, 2010

usaha lagi..


salam semua..
dah lame aku xcoret apa2 kt laman blog aku ni..
mmg xsempat pun,
bnyak keje yg nk kna uruskan,
tmbh plak exam hmpir menjelma..
huhu..

tapi xpe..
dalam kesibukan ni,
aku sempat belaja bnyak perkara.

1- camne cara nak berniaga
(lagi bgus kalo dpt tumpu betul2 apa yg diajar dlm klas muamalat)

2- camne nk dpt untung yg bnyak
(part ni yg aku suke..he3)

3- kna brani tanggung risiko
(tp kena bijak jgakla plih brng nk berniaga,jgnla korang berniaga barang yang dh ramai orng jual..tu cari nahas namanye)

4- berniaga ni memang jadi susah kalau kita malas n malu.

semua yang aku citekan kat atas ni berkait ngan perniagaan
sbb mood aku skang n in business..

tu jelah yg aku nk bgtau..
pasni mood aku beralih kpd exam plak..
huhu
tu yng plng xsuke..

Saturday, October 2, 2010

ever though about the truth?

dah lame dah aku xsmbung baca buku ni..
buku ni mmg bagus..
bila terbaca,
banyak bnda yg bermain dlm fikiran aku,
dari tajuk ni pun korang dah blh agak skit2 apa yg buku ni nk critakan kat kita..

mase aku baca,
aku terjumpa ayat ni..

"anyone who decides to learn about Islam needs first to understand the existence of Allah"

kadang2kan..
kita xpenah terpikir benda ni sume,
kenapa Allah cipta kita?
apa tujuan hidup kita?
penah x bngun pagi2,
pastu terpikir kenapa Allah stil bagi nyawa lagi kat kita?
xpenahkan..
sebabnya kita dah lahir dalam Islam
tp bg mereka yang xlahir dalam Islam,
bnyak yng mereka ingin persoalkan tentang Islam..

walaupun begitu,
orang yg bukan beragama Islam,
yang hatinya sentiasa ingin mendalami Islam,
lebih baik dari kita yang beragama Islam,
tp xpenah amalkan hukum ikut Islam,
xpenah hidup cara Islam,
n xpenah bersyukur yang kita ni dah berugama ISLAM..

jadi,marilah kita sama2 tingkatkn amalan,
perbanyakkan pahala,
n yng plng penting,
amalkan dakwah dalm khidupan kita seharian..

nak tau nape???
sbbnya kat akhirat nnt,
orang2 kafir akan persoalkan
kenapa orang Islam xpenah bagi peringatan kat diorng..
masa tu,kitalah yng akan dipersalahkan
sbb xpenah wat dakwah kat diorng.
(tazkirah ini adalah sbg peringatan kpd semua terutamanya utk saya sendiri)

jumaat yang indah..

salam..

pada hari jumaat yang indah ini
ingin aku kongsikan serba sedikit peristiwa yang berlaku..

hari ini,
aku ade klas paed, perio n os..
xde apa yang best utk klas paed n perio,
tp agak menarik utk klas os..

cam biasa,
ada demo on local anaesthetic,
demo yang same je tiap2 minggu,
mjurlh this week ada kelainan skit,
kalau x mmg makin parah sakit pinggang aku ni..

for this demo,
dr mmg suruh kitorng main instrument tu cam main pistol,
kalau nak tau instrument apa,
kat bawah ni aku kepilkn skali gambr..
nilah pistol yang aku maksudkn tu..
sbnarnye ia dpanggil as syringe..


yang lucunye..
dok main2 benda tu,
skali yang bah punye tercabut plak..
sian bah..
mjurlah aku ni terer skit bab baiki ni..
(he3..perasan plak)
so,aku dgn senang hatinye baiki lah bnda tu..
mjur gak menjadi..
kalo x wat malu je..


pas abis klas..
aku lepak tgk wayang ngan akak aku..
xde keje dah sgt..
hehe..


time nak balik dr times square tu..
aku jmpa stu barang ni..
comel sgt..
hehe..

korang nak tau ni bnda apa??
nilah Mr. Massager
sgt effective n berkualiti..
korang sume mmg patut utk ada bnda ni..
esp kat sape2 yng slalu sakit sendi, sakit pinggang n so on..
pasni aku nk cri wrna yg comel2 skit utk aku sndr..
(sbnrnye..ni yng kawan aku punye..aku kasi hadiah kt dia)


Thursday, September 30, 2010

Wednesday, September 29, 2010

permulaan


salam..
sebelum aku meneruskan coretan selepas ini,
ada baiknye aku menceritakan perihal aku serba sedikit..

nama diberi miss S----A,:p
aku blaja kat Ampang,
hometown aku kg.Mentuan,Binjai,
dulu aku bersekolah di SEK.KEB.Mentuan,
pastu masuk form 1 kt MMP,
dah besar panjang n blaja kat USIM.
lambat lagi nak grad..huhu

klah..tulah perihal diri ku serba sedikit..

ketenangan


jangan ikut orang

salam utk semua..

anddoo!!!nilah jadinye bila ikut orang..
orng lain wat blog,kita nk wat jgak.
tgk ni..
xpasal2 dah bersawang aku punye blog..
nak menulis pun malas rasenye..
xpe2..
aku nak capai satu azam baru
aku akn tulis apa yg aku wat dalam khdupan seharian aku
(tu pun kalo rajin nak tulis la..hehe)
aku ingat nk tulis apa yg aku wat dlm klas
mane la tau bila dah tua2 seksok,
bila baca semula ingat la zaman muda2..:)
kalo aku xbaca pun
manela tau anak2 n cucu cicit aku yang baca
(zaman diorang mesti lagi canggih..huhu)

insyaAllah, ade mase terluang aku cuba tulis apa2 yg patut..
yang pasti,ini..
HANYALAH CORETAN HIDUP

Thursday, May 27, 2010

Sebuah penyesalan..

Dalam kesibukan yang memanjang, aku tidak pernah berhenti dari memikirkan betapa menyesalnya aku dengan perbuatan aku yang dulu. Andai ditakdirkan aku dapat membuang semua memori itu,akan ku campak memori itu ke dalam jurang Marina yang mana takkan aku temui lagi memori itu. Dulu aku tidak pernah sedar akan perbuatan ku ini. Alhamdulillah..Allah masih sayang lagi akan hambanya ini..Dialah yang memberi petunjuk dan Dialah yang Maha Mengasihani. Akan ku terima segala dugaan dan cabaranNya dengan tabah dan sabar.Semua yang terjadi ada hikmahnya tersendiri.Akan ku jadikan penyesalan ini untuk membina sebuah kehidupan baru yang lebih bermakna...

Ya Allah,tabahkan hati hambamu ini dalam menghadapi semua cabaran dan rintangan yang akan aku tempuhi kelak...Amin.

Wednesday, May 19, 2010

Persahabatan yang hilang....



Aku tak tau nak mulakan ayat cmne utk topik ni sebab aku sendiri dah banyak hilang kawan..opps..jangan salah sangka ye..aku hilang kawan sebab 'lost contact' dengan kawan2 yang penah aku sayangi dulu dan sampailah sekarang.betullah ape yang kawan aku selalu cakap 'Friendship Never End'.Sampai satu masa nanti kita akan cari juga kawan yang penah kita kenal dan rapat dulu.Aku tak taulah orang lain camne tp aku selalu berusaha gak utk cari kawan2 lame aku.Tak kiralah kat mane korang menhilang tapi aku tetap akan cari gak sebab aku tak nak persahabatan yang penah kita jalinkan dulu terputus camtu je.

Tujuan aku tulis ni sebab aku nak cari semula kawan2 aku.Kepada Aqlima,Ain(sekelas dgn aku time drjah 4 dulu) dan Ilyani,aku harap aku dapat jumpa semula korang.Aku nak minta maaf kalau korang ada terasa hati atas segala perbuatan aku selama ni(esp ilyanie).Aku bukan tak nak 'contact' korang tapi kadang2 aku pun sibuk jgak.Kalo korang ada terbaca blog ni,tolong komen smthing kat blog aku ni sbb at least aku tau kewujudan korang dalam blog aku ni.

Friday, May 14, 2010

Piala Thomas!!!!

Bila tengok Piala Thomas Malaysia lawan China memang geram sangat..geram bila tengok gelagat Lin Dan.Dulu dia baling kasut pas dia menang.Sekarang ni bukak baju plak..ish2..xpaham aku ngan perangai dia.tapi dia punye aksi time lawan Lee Chong Wei memang cun sangat..tangkas giler..Lee C.W pun xkurang hebatnye cume dia banyak wat silap je..xpelah..kekalahan M'sia ni mungkin ade hikmahnye(seperti yang ayah aku selalu bagitau kitorng adik-beradik)..walau apa pun aku memang tabik Lee C.W sebab dia dah usaha banyak dah utk bawak nama negara kita ke luar negara.Kalo bukan sebab dia dan rakan pasukan dia yang lain,memang aku xtaulah orang nak kenal M'sia ngan apa.At least,sukan ni banyak membantu mengharumkan nama negara.


Sebut pasal mengharumkan nama negara, baru aku perasan yang nama M'sia ni tetap kekal dlm ingatan orang asing adalah disebabkn sukan, KLCC dan Menara KL.tu pun status menara paling tinggi di Asia Tenggara sudah dibolot oleh negara lain.Mujurlah negara kita mempunyai pasukan pemain yang hebat walaupun kita xpenah dapat masuk FIFA.Secara kasar pun kita dapat tengok bagaimana sukan dapat membawa nama negara kita ke luar.Memang xdpt nak dinafikan ade faktor lain gak yang dapat menaikkan nama negara kita di luar tapi sukan adelah salah satu faktor yang kekal..kita dapat tengok sendiri bagaimana sukan badminton dan skuash dapat membawa nama negara kita di peringkat antarabangsa(i mean usaha pemain kita sendiri).

klah..ade emergency ni..hehe..post lain kali plak..

Monday, May 10, 2010

cuti dah mula....

hmm..kalo sebut je pasal cuti,semua orang gembira termasuklah aku skali..bukannye senang nak dapat cuti lame2 ni..tapi bila dah dapat cuti ini,aku sendiri xtau camne nak manfaatkan cuti aku.nak pegi jalan2 pun xbest sbb xtau nak suh sape temankan aku..akak aku sume keje..adik2 plak ade klas..aduila..boringnye..

dulu time cuti ade gak plan aku..macam2 aku plan..tapi bila cuti kita xsame ngan cuti orang lain,maknenye terkebil-kebillah kita sorng2 kat umah.ade gak aku plan nak baca buku(novel @ komik la..) tapi bila pkir plot cite novel yang lebih kurang same,jadi malas plak nak.samela ngan komik..nak baca buku yang bertauliah??hmm..lagila lambat nak menjerumus ke arah tu..xpe2..nanti aku try gak baca..at least dpt banyak knowledge..

last-last keje aku time cuti ni memang mengemas rumah je.not bad gak sbb banyak kuar peluh..so,xperlulah aku susah2 pegi gym lari atas treadmil tiap2 hari just semata-mata nak kuarkan peluh..yang lagi best bila aku tengok umah dah xberserabut..badan pun sihat..xdela nak ternak lemak banyak2 time cuti ni..hehe..

Selamat Bercuti!!!!jangan lupa aku kat sini tau...

Sunday, May 9, 2010

Petua untuk Hilangkan Parut..


Sebelum ini aku selalu tengok orang nak hilangkan parut, diorng gune minyak n macam2 lagi..minyak yang aku maksudkan xlain xbukan mestila bio-oil..tapi xtaula keberkesanannya macam mane.. aku penah gne vit. E organic aid..boleh tahan gak kesannye..mase tu aku gne pun sebab nak hilangkan parut akibat dari cacar air(berteh)..

Kali ni aku nak kongsi ngan korang semua petua secara tradisional..senang je..korang just perlukan kulit kayu manis n bedak sejuk je..mula2 korang tumbuk kulit kayu manis tu sampai hancur(lagi senang kalo korang gune blender je)..pastu cmpurkan kulit kayu manis yg dh hancur+bedak sejuk+ air... sapu kat tempat yg berparut tu setiap malam..insyaAllah,parut korang tu dpt dihilangkan.

Kalo malas sgt nak tumbuk kulit kayu manis tu tiap2 malam,korang boleh blender benda tu dlm kuantiti yg banyak terus..xdela susah2 nak tumbuk bnda tu banyak kali..

Jadi,selamat mencuba ye..hehe

p/s: ade orng penah bgtau aku supaya gne emas yang mane korang kna kikis emas tu pastu sapu kat tempt berparut tu..tapi kalo korang xnak kna kejar ngan mak korang sbb kikis emas tu baik korang ikut petua yg kat atas ni je..(ingat murah ke nak gne emas tu)..